Zemin Mekaniği Laboratuvarı

GEO5 – Geoteknik tasarım ve analizler için program

Geoteknik yazılım paketi GEO5, farklı tipte geoteknik problemlerin çözümü için geliştirilmiştir.  GEO5 paketi, yaygın geoteknik mühendislik çözümlerinin yanında (şev stabilite, temeller, istinad duvarları),  tüneller, tünel inşaatlarından dolayı oluşan yapısal hasarlar, kaya şevlerin duraylılık analizi gibi karmaşık uygulamaları da içermektedir.




 
Zemin Mekaniği Laboratuvarı:
Zemin mekaniği laboratuvarı 196m2 kapalı alana sahip olup, lisans öğrencilerin uygulama derslerindeki deneylere, yüksek lisans öğrencilerinin araştırmalarına, öğretim görevlilerinin araştırmalarına ve projelerine, ayrıca döner sermayede alınan projelerin yapılmasına uygun bir laboratuvardır. Deney örneklerinin saklandığı 1 numune odası, deneylerin yapıldığı 2 büyük ortak alan ve deney ekipmanlarının kullanım çeşitliliğine göre ayrıldığı 3 odası mevcuttur.



Zemin Mekaniği Laboratuvar Ekipmanları
Zemin mekaniği laboratuvarında su muhtevası tayini, elek analizi, kıvam limit tayini, hidrometre deneyi, özgül ağırlık deneyi, sabit seviyeli ve düşen seviyeli geçirimlilik deneyi, kesme kutusu testi, konsolidasyon ve serbest şişme deneyi, standart ve modifiye proktor testi ve 3 eksenli testi gibi deneylerin makinaları ve ekipmanları mevcuttur. Ayrıca 50kg taşıma kapasiteli, -2g - +2g ivme aralığında çalışabilen bir sarsma tablası bulunmaktadır. Laboratuvar dışında, arazide yapılacak olan dinamik deneylerde kullanılabilecek 10-5g hassasiyetinde ölçüm yapabilen ivme sensörü, bunların bağlanabileceği 8 kanallı dinamik veri toplama sistemi (data logger) de laboratuvarda mevcuttur. Ayrıca arazide UD tüpüyle alınan numunelerin çıkarılması için 1 adet hidrolik kriko da bulunmaktadır.
Laboratuvarda mevcut olan çeşitli kapasitelerde yük hücreleri, gerinim pulları ve potansiyometrik cetveller hem veri toplama sistemleri ile dijitalize edilerek yapılan ölçümler kaydedilebilmekte hem de doğrudan okunabilmektedir. Statik ve dinamik veri toplama sistemlerinin (data logger) yanı sıra arazide yapılabilecek olan deneyler enerji kaynağı olarak kullanılabilecek 1 adet 3kVa’lik kesintisiz güç kaynağı (UPS) da bulunmaktadır.
3 Eksenli Deney Düzeneği
3 eksenli deney hücresi, 2 adet yanal basınç sistemi, veri toplama sistemi (data logger) ve su tankından oluşan 3 eksenli deney düzeneği

Sabit Seviyeli Ve Düşen Seviyeli Geçirimlilik Deney Düzeneği

Kesme Kutusu Testi Deney Düzeneği
6cm’lik ve 10cm’lik kare kesme kutusuna uyumlu kesme kutusu deney düzeneği

Konsolidasyon ve Serbest Şişme Deney Düzeneği
6 adet konsolidasyon deney düzeneği ve farklı ağırlıklardaki yükler

Hidrolik Kriko

Etüv

Elek Sarsıcı

Veri Toplama Sistemi (Data Logger)
64 Hz- 8 kanallı moduler

Otomatik Proktor Cihazı
Standart ve modifiye proktor yapabilen, ağırlık ayarlı otomatik proktor cihazı

Sarsma Tablası
50kg kapasiteli, 2g’ye kadar ivme oluşturabilen sarsma tablası

Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS)
3kVa’lik ayarlanabilir sinüs çıkışlı kesintisiz güç kaynağı

İvme Sensörü ve Dinamik Veri Toplama Sistemi
10-5g hassasiyetinde ölçüm yapabilen ivme sensörü ve 8 kanallı 24 bit ADC veri toplama sistemi (data logger)


Nükleer Taşınabilir Yoğunluk-Nem Ölçer
Am-241/Be radyoaktif kaynak içeren taşınabilir yoğunluk ve nem ölçer