Yapı Malzemeleri Laboratuvarı

Yapı Malzemeleri Laboratuvarı:
Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı kendi içinde teorik ve uygulamalı eğitim olmak üzere birbirine paralel ilerleyen iki eğitim yöntemine sahiptir. Anabilim dalı kapsamında verilen lisans ve lisansüstü düzeydeki yapı malzemeleri dersleri çimento, agrega, beton ve katkılar gibi malzemelerin yapıları, özellikleri ve davranışları hakkında teorik altyapının oluşabilmesini sağlarken, Yapı Malzemeleri Anabilim Dalının çok önemli bir parçası olan yapı malzemeleri laboratuvarı ise mevcut test cihazları ve aparatları sayesinde söz konusu malzemelerin karakteristik özellikleri ve davranışlarının kapsamlı bir şekilde test edilip, araştırılması ve geliştirilmesini sağlamaktadır.
Laboratuvar ekibi Dr. Öğr. Üyesi Özlem KASAP KESKİN ve Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Bahadır KESKİN öncülüğünde 1 doktora ve 4 yüksek lisans öğrencisiyle deneysel araştırmalara devam etmektedir. Bu araştırmaların odak noktasında yüksek performanslı lif donatılı beton ve tasarlanmış çimentolu kompozitlerin fiziksel, kimyasal, mekanik özelliklerinin ve dayanım, dayanıklılık, kendiliğinden iyileşme performansının incelenmesi yer almaktadır. Ayrıca karbon ayak izini azaltmak amacıyla uçucu kül, yüksek fırın cürufu, silis dumanı gibi çimento ikame malzemelerinin ve çeşitli endüstriyel atıkların bahsi geçen yüksek performanslı betonların üretiminde değerlendirilmesi de diğer araştırma odakları arasında bulunmaktadır.
Laboratuvarda bulunan ileri seviye test ekipmanları ile gerçekleştirilen testler vasıtasıyla ultra yüksek performanslı lifli beton ve tasarlanmış çimentolu kompozitlerin basınç ve eğilme dayanımı, elastisite modülü, deformasyon kapasitesi, geçirgenlik/geçirimlilik özellikleri, elektriksel direnç davranışları hakkında daha detaylı bir bilgi edinilebilmektedir. Laboratuvarımızda uygulanmakta olan dört noktalı eğilme deneyi, ultrases geçiş hızı, rezonans frekansı, hızlı klor iyonu geçirimliliği, sorptivite ve elektiriksel özdirenç testleri yüksek performanslı betonlara ait mekanik, kendiliğinden iyileşme ve kalıcılık özelliklerinin kapsamlı bir şekilde araştırılabilmesini sağlamaktadır. Bu test metotları aynı zamanda mikroskobik düzeydeki incelemelerde de desteklenerek kendiliğinden iyileşme mekanizmasının daha detaylı bir şekilde anlaşılması üzerine çalışılmaktadır.
Elde edilen yüksek performanslı betonlarda dar açıklıklı çoklu çatlak ve deformasyon sertleşmesi davranışlarının, otojen ve otonom kendiliğinden iyileşme mekanizmalarının sağlanması laboratuvarda yapılan çalışmaların temel ortak noktasını oluşturmaktadır. daha uzun servis ömrüne sahip, sürdürülebilir, çevre dostu, kısa vadede olduğu kadar uzun vadede de kendiliğinden iyileşme gösterebilen kompozitlerin elde edilmesi ise yapı malzemeleri laboratuvarında gerçekleştirilen araştırmaların motivasyonunu ve nihai hedefini oluşturmaktadır.
Bununla birlikte yapı malzemeleri laboratuvarı bünyesinde çimento, agrega, mineral katkıların özellikleri belirlenebilmektedir. İstenirken özelliklere sahip beton tasarımları gerçekleştirilerek, beton ve benzeri çimentolu kompozit malzemelerin dayanımları ve kalıcılık özellikleri de test edilebilmektedir. Yapı malzemeleri laboratuvarı özellikle yerel atık malzemelerin ve sanayi yan ürünlerinin yapı malzemelerine dönüştürülmesi konusunda çalışmalar yürütmektedir.
Yapı Malzemeleri Laboratuvar Ekibi:
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KASAP KESKİN
Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Bahadır KESKİN
Araş. Gör. Aysu GÖCÜGENCİ (Doktora Öğrencisi)
Hüseyin KARACA – TÜBİTAK Proje Bursiyeri (Yüksek Lisans Öğrencisi)
Kamil TEKİN – TÜBİTAK Proje Bursiyeri (Yüksek Lisans Öğrencisi)
Ömer YAVAŞ – TÜBİTAK Proje Bursiyeri (Yüksek Lisans Öğrencisi)





Yapı Malzemeleri Laboratuvarında Devam Eden ve Tamamlanan Projeler :
Proje Adı Proje Türü Proje Yürütücüsü Proje Araştırmacıları Proje Bursiyerleri Proje Bütçesi


Lif Donatılı Yüksek Performanslı Çimentolu Kompozitlerin Olgunluğunun Kendiliğinden İyileşme Performansına Etkisi

 
TÜBİTAK 1001
(Devam ediyor)
Dr. Öğr. Üyesi
Özlem KASAP KESKİN
Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Bahadır KESKİN Kamil TEKİN
Ömer YAVAŞ
367350, 0 TL


Tane Boyutu Optimizasyonunun Lif Donatılı Yüksek Performanslı Çimentolu Kompozitlerin Mekanik ve Kendiliğinden İyileşme Davranışına Etkisi

 
TÜBİTAK 3501
(Devam ediyor)
Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Bahadır KESKİN Dr. Öğr. Üyesi Özlem KASAP KESKİN Olkan İlter TAŞ
Kamil TEKİN
Hüseyin KARACA

 
278329,0 TL


Kalsiyum Alüminat Çimentolu Kendiliğinden Yerleşen Harçlar

 
MSKÜ BAP Teşvik Projesi
(Devam ediyor)
Dr. Öğr. Üyesi
Özlem KASAP KESKİN
- - 9823,0 TL


Muğla Yöresi Sanayi Atıklarının Çimentolu Kompozit Üretiminde Kullanılabilirliğinin Arttırılması

 
MSKÜ BAP Teşvik Projesi
(Tamamlandı)
Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Bahadır KESKİN - - 9446,20 TL


Muğla Yöresi Sanayi Atıklarının Çimentolu Kompozit Üretiminde Kullanılabilirliği

 
MSKÜ BAP Araştırma Projesi
(Tamamlandı)
Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Bahadır KESKİN - - 17830,98 TL


Uçucu Kül – Alçıtaşı Karışımı Termik Santral Atığının Çimento Üretiminde Kullanılabilirliği

 
MSKÜ BAP
Araştırma Projesi
(Tamamlandı)
Dr. Öğr. Üyesi
Özlem KASAP KESKİN
- - 19947,0 TL
 





 
 
Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Fotoğraf Galerisi: